Cyklist med glasögon Adidas

Ett av de viktigaste tillbehören man har som cyklist är glasögonen, inte minst som skydd mot sol och smuts men också ur en stilsynpunkt där det ska matchas och anpassas med både cykel och kläder.

Jag har under mina år som cyklist testat massor av olika typer och märken av glasögon, alltifrån Oakley, Rudy Project, POC och Salice till Bliz och BBB, och således stött på både bra och dåliga varianter. Jag tycker dock det varit svårt att hittat nåt som jag verkligen trivts med, både rent funktionellt men också designmässigt. Mitt huvud är rätt litet och de allra flesta glasögonen ser gigantiska ut på mig. Dessutom tenderar de sitta dåligt, en del har glappat och en del har glidit ner på näsan. Det är inte heller alltid de passar ihop med den hjälm man använder, det har till exempel funnits de som skavt eller klämt vid öronen pga hjälm och hjälmband.

Men nu kan jag nog säga att jag har hittat mina favoriter, de som jag känner passar mig och mitt huvud alldeles perfekt. Det handlar om modellen Zonyk från Adidas Eyewear. Adidas har ju gjort glasögon länge och jag vet att jag haft ett par för länge sedan. Men med dessa modeller så känns det som att Adidas tagit ett rejält kliv framåt.

Modellerna jag fastnat för heter Zonyk PRO och Zonyk Aero och är i grunden samma glasögon men där PRO har heltäckande båge runt linserna. Zonyk PRO levereras också med en Sweat Bar som är en skumkant som förhindrar att svett ska rinna ner i ögonen. Dessa går dock att använda på Aero, de följer bara inte med vid köpet.
Glasögonen är gjorda i ett material som kallas SPX och som är superlätt, väldigt flexibelt och tåligt. Jag har ännu inte lyckats ha sönder några bågar eller skalmar trots att jag sliter och slänger med glasögonen rätt mycket, både under träning och tävling. Linserna är gjorda i polykarbonat och påstås vara repfria, det återstår dock att se.

Sweat Bar går att flytta mellan alla dina Zonyk-modeller

Vad jag gillar med dessa glasögon mest, förutom att de är galet snygga är anpassningsmöjligheterna. Du kan nämligen ställa både skalmarna och näsbryggan i flera olika nivåer för att passa ditt ansikte och huvud på allra bästa sätt. Dessutom kan du välja mellan två olika storlekar på glasögonen, Large eller Small, när du köper dem. Själv använder jag Small och tycker de passar utmärkt.

Linserna i dessa glasögon använder sig av nånting som kallas L.S.T (Light Stabilizing Technology) och funkar som ett stabiliseringsfilter där färger och kontraster förstärks och återges på ett mycket bra sätt oavsett ljus. De är mycket behagliga att använda då de också stabiliserar ljusinsläppet och liksom gör att ögonen kan slappna av.

Adidas Vario lins

Linsen anpassar sig efter omgivningen

Jag har också en lins som heter Vario och kan liknas vid fotokromatiska linser då de ändrar sig beroende på ljuset ute. Vid soligt väder så blir linserna mörkare och vid skuggigt väder så blir de mer transparenta. Detta funkar väldigt bra när man cyklar i skogen där man ofta kör från full sol till skuggiga partier. Här tappar man inget utan man har full kontrast hela tiden. kalasbra helt enkelt. Alla linserna har självklart 100% skydd mot UVA- och UVB-strålning.

Två hakar släpper linsen och gör bytet supersmidigt

Linserna har ett otroligt brett synfält och täcker större delen av ansiktet, och till skillnad mot många liknande glasögon så störs jag varken av näsbrygga eller bågar som ofta annars är synliga. Man byter dessutom linserna superenkelt med två hakar i ändarna på linserna.

Bågarna finns i en mängd olika färger och designer så det är lätt att hitta något som matchar, själv har jag flera olika som jag byter emellan. Prisbilden ligger hyfsat bra till, från ca 1500:- och uppåt beroende på lins och färg. De finns i många välsorterade butiker på nätet och även hos vissa optiker men där brukar de oftast vara betydligt dyrare. Mitt tips är att du ger dessa glasögon en chans om du inte hittat dina favoriter än, de kommer nog inte göra dig besviken.

Är du nyfiken, kolla in gärna in Adidas hemsida