Ett av de mest debatterade ämnena inom MTB är definitivt huruvida man ska köra med eller utan slang i däcken. Det finns ett motstånd mot att köra slanglöst och det snackas mycket om att det är kladdigt och att det läcker luft om vart annat. Men motståndet tycker jag inte alls befogat egentligen och jag tror det handlar mest om att man inte vågat testa eller att man kanske inte har rätt grejer för jobbet.

Det finns uppenbart klara fördelar att köra slanglöst och jag tycker de solklart över väger de få nackdelar man kan tänkas hitta.  Framförallt har du ett klart bättre punkteringsskydd än med slang, just för att du inte har någon slang att punktera. Den vanligaste formen av punktering lär väl vars sk. Snakebites, när slangen kläms åt och går sönder. Och så har vi ju vanliga stickhål av vassa stenar, pinnar eller annat. Dessa punkteringar elimineras helt när du kör slanglöst. Bästa chansen att klara sig mot denna typ av punkteringar blir således att köra med ett högt lufttryck för att inte få genomslag och klämma slangen och för att göra det svårare för stenar och annat att sticka hål. Men ett högt lufttryck är inte att föredra när man cyklar MTB då man både förlorar grepp och stötdämpning. Och detta leder oss direkt in på nästa fördel med att köra slanglöst, det låga lufttrycket.

Ett lågt lufttryck ger dig bättre grepp på alla underlag. Du får en större anläggningsyta mot däcket vilket utnyttjar däckets alla egenskaper. Ett lågt lufttryck ger dig dessutom bättre komfort då däcken fungerar som små stötdämpare och du slipper studsa omkring på stigarna när du har 2-3 kg i däcken.

I vissa fall kan du också göra en viss viktbesparing när du skiftar till slanglöst men det beror helt på vilka däck och slangar du använder. Viktigt att ha i åtanke är att vätskan du har i däcken faktiskt också väger en del.

Monteringen då, är det så knepigt som många påstår? Jag måste nog säga att det inte är speciellt mycket krångligare än att slänga i en slang i däcket. Det enda som kan göra det svårt är att få däcket att “poppa”, dvs att få däcket att låsa sig mot fälgen så att det blir tätt. Just för detta moment krävs en stor mängd luft, från t ex en kompressor, luftpatron eller liknande.

För att illustrera hur enkelt jag tycker det är så tänkte jag ta er igenom hur jag monterar mina slanglösa däck, en procedur som inte tar längre än några minuter.

De nya däcken som ska på, Maxxis Ikon 3C EXO TR 2.2

Jag börjar med att montera de nya däcken på fälgen precis som med vanliga däck. När däcket är monterat så är det ännu inte tätt, så jag behöver fylla upp det för att det ska “poppa”. Hittills har jag gjort det med kolsyrepatroner men numera använder jag en Airshot, en luftpatron som jag fyller med min vanliga fotpump. När jag fyllt den sätter jag den på däckventilen och släpper ut luften i däcket. Popp och så sitter däcket där det ska. Airshot rymmer ca 160 PSI vilket är precis lagom för att sätta ett 29 tums däck på plats och jag tycker den är ett oumbärligt redskap om du kör med slanglösa däck. Du hittar den på Cykelkraft för kampanjpriset 599:-just nu. Köp!

Airshot fylls med din vanliga fotpump

Släpp ut luften och “poppa” däcket

Den graderade doseringsflaskan har en smal pip

Öppna upp däcket så du kan få i vätskan

Med däcket på plats tar jag sedan en däckavtagare och öppnar upp däcket en aning, precis lagom för att kunna fylla på med vätska. Jag har en liten doseringsflaska som jag använder för detta, dels för att den är graderad så att jag får rätt mängd och dels för att den har en pip i locket vilket gör det lätt att få i vätskan genom en liten springa. Jag brukar hälla i ca 90 ml, vilket brukar räcka gott och väl om du har ett 29 tums däck. Med vätskan på plats släpper jag bara tillbaka däcket som jag öppnat en aning. Eftersom däcket fortfarande sitter på plats kan jag nu pumpa det med min vanliga fotpump. Jag brukar pumpa upp däcket rätt hårt för att säkerställa att det verkligen sitter på plats hela vägen runt. Sedan skakar jag däcket lite och snurrar runt så att vätskan sprids i hela däcket. Klart!

Voila! Nya fräscha höstdäck på stigmumsaren

Den här proceduren brukar ta mig 4-5 minuter ungefär, och visst går det kanske snabbare att byta en slang men de extra minuterna är värda så mycket mer när de sedan sitter på cykeln.

Det finns dock en annan faktor som spelar in om det ska fungera klanderfritt eller krångla och det är däckvalet. Jag har under årens lopp testat en hel el olika märken och modeller och vet vilken skillnad det kan vara. Det handlar både om hur lätta de är att montera och sedan hur täta de är. Mina klara favoriter just nu är Maxxis olika modeller där jag inte har haft några problem alls förutom de fall där jag haft osannolikhet otur. Maxxis-däcken är otroligt lätta att montera och att få täta. Där jag tidigare kunde få hålla på att massera och pumpa upp flera gånger behöver jag bara göra proceduren en gång och sedan håller det. Schwalbe till exempel hade en tendens att inte riktigt hålla tätt. Jag ska tillägga att jag nästa uteslutande kör med Maxxis EXO-däck vilka har förstärkta däcksidor, ett ställe där det kan läcka luft om du går mot de lite lättare däcken med tunna däcksidor.

Sedan jag började köra slanglöst får jag sällan punktering, knappt en per år, förutom detta år när jag haft två stycken. Dessa har dock berott på makalös otur och det hade ingen slang klarat av. Om oturen är framme så använder jag en kolsyrepump med tätningsskum typ Vittoria Pit Stop vilken både tätar och fyller däcket med luft. På tävling har jag dessutom oftast en extraslang med mig. Det är ju inget problem att slänga i en slang i ett däck som en gång är konverterat till slanglöst, du behöver bara skruva ur ventilen som sitter i fälgen för att få i slangen.

Så ni som fortfarande tvekar på att köra utan slang, ge det en chans. Det är en klar förbättring på flera sätt och inte alls så krångligt som det kanske verkar. Kör hårt!