Hej på er!

Äntligen fredag eller vad säger ni? Dagarna och veckorna verkligen rusar iväg och det känns som att man bara hinner med en bråkdel av det man vill hinna med. Men snart är det ju semester och då får man väl passa på att “hinna” med allt det där som kommit på efterkälken.

Tänkte nu i alla fall presentera den nya cykeln som jag hämtade upp för en vecka sedan hos Wollf Wear i Stockholm. De var snälla nog att hjälpa mig med denna cykel som jag fastnat för och såg till att få hem den från Spanien. Trots att leveranstiden såg ganska mörk ut initialt, lite över en månad skulle det ta, så landade den i Sverige någon vecka tidigare än förväntat vilket ju är helt suveränt för en väntande cykelsugen. Snacka om att leva upp och överskrida förväntningarna.

Cykeln då? Det är alltså en Orbea Orca Aero M25 vilket innebär att det aero-modellen av deras välrenommerade cykel Orca. Den finns således även i en icke aero-modell och heter då enbart Orca eller Orca OMX.

Orca Aero har blivit vald till årets cykel av bl a Cycling Plus, Velonews och MotorPress och det var detta som gjorde att jag fick upp ögonen för denna skönhet. Jag visste att jag ville ha en snabb cykel framför en lätt cykel då karaktären på cyklingen här hemma är mestadels platt. Så vikt kände jag var underordnat prioriterat. Jag tycker också att Orbea fått till bra specifikationsnivåer på sina olika modeller, och att du dessutom har möjlighet att ytterligare uppgradera t ex hjul, gör att det är lätt att hitta rätt cykel för just dig. Prisnivån tycker jag också är helt klart human för en cykel på denna nivå.

Att man jobbat hårt för att förhindra luftmotstånd och att optimera kraftutvinning på denna cykel är väl inga konstigheter då det ändå är en aero-cykel. Man har bland annat öppnat upp mellanrummet på gaffelbenen sk Freeflow för att bättre luftgenomströmning. Hela ramen är extremt vridstyv vilket verkligen känns när man ställer sig upp och trycker på i en sprint eller uppför. Orbea har också jobbat fram en ny typ av rörprofil med platta sidor och som är smalare baktill för att att minska luftmotståndet från flera vinklar och man påstår att man gjort cykeln 27 watt “snabbare” pga detta. Även sadelstolpen är optimerad för att motverka luftturbulens som annars skapas när luft passerar, detta utan att göra avkall vibrationsdämpning. Sadelstolpen har även ett av de smartare system jag sett för att justera och hitta den perfekta sadelspositionen.

Orbea Orca Aero M25

Orbea Orca Aero M25

Orbea Orca Aero M25

Snygg integrering av Garmin-fästet

Orbea Orca Aero M25

UCI-godkänd ram

Orbea Orca Aero M25

ICR Plus gör integrering av kablarna enklare

Orbea Orca Aero M25

Prologo-sadeln är förvånansvärt bekväm, kort och bred

UTRUSTNING

När det kommer till utrustning så har jag valt mekanisk Ultegra R8000 som jag tycker är galet mycket prestanda för pengarna, jag känner inte att jag kan motivera uppköpet av elektroniska växlar just nu då funktionen på denna grupp är minst lika bra. Skivbromsarna är även de Ultegra och bettet är sanslöst bra. Hjulen som jag valde till cykeln är Vision 40 SC Disc Carbon TLR CL vilka alltså är 40 mm höga. Jag ville inte ha 50 mm som jag kört med under många år av den anledning att de ofta tar mycket vind, jag ville ha en bättre kompromiss helt enkelt. Och dessa hjul känns fantastiskt bra, de är styva som sjutton och rullar riktigt fint. Jag har klätt dessa med Vittoria Corsa 28 mm däck vilka jag tycker presterar mycket bra. Sadeln är Prologo Dimension T4.0 som passar mig förvånansvärt bra. Styre och styrstam är Orbeas egna aluminiummodeller, dessa kommer jag med tiden förmodligen ut mot någon aero-variant när jag hittat någon jag känner passar. I övrigt så har jag lyft på min Stages-vev för att kunna mäta effekt tills jag skaffat ett par Assioma -pedaler.

Orbea Orca Aero M25

Freeflow-gaffeln optimerar luftflödet framifrån

Orbea Orca Aero M25

Vision-hjulen är styva och rullar på riktigt bra

Orbea Orca Aero M25

Vittoria Corsa, en klar favorit i 28 mm

VIKTEN

Vikten på denna cykel ligger strax över 8 kg vilket kan tyckas mycket men kikar man runt så är det inte ovanligt att aero-hojar hamnar över 8 kilos-strecket, det är trots inte vikten som är avgörande för att kunna cykla fort. Och dessa cyklar har rätt mycket mer material att släpa runt på, rören är superfeta och breda för att hantera vinden på bästa sätt samtidigt som man vill bygga in så mycket vridstyvhet som möjligt.

OCH VAD TYCKER JAG SÅ HÄR LÅNGT

Jag har cyklat 50-60 mil på cykeln sedan jag hämtade hem den så något jättetest har jag inte hunnit än men känslan är överväldigande bra. Detta är en cykel som man kan cykla fort på, den är grymt vridstyv men utan att göra något större avkall på komforten. Man cyklar gärna långt och länge på denna. Den känns också exceptionellt bra när det kommer till kurvtagning, den känns säker, stabil men kvick. Och uppför lider jag inte av vikten då den är så styv, kraften går rakt ner i hjulen. Det här är en cykel jag vill utvecklas med och jag har svårt att se att jag kommer vilja ha något annat på en lång tid framöver.

Är du också nyfiken på en Orbea så är mitt tips att du snackar med Mattias på Wollf Wear. De kan hjälpa dig hitta rätt modell till rätt pris och just nu har de dessutom 10% på alla Orbea så skyndar du dig så kan du hinna knipa en. Hälsar du från mig så är jag nästan övertygad om att de slänger in en extra rabatt dessutom 🙂

Nu tar jag helg här och hopppas du får en fantastisk nationaldag om du tänker fira den på något sätt, själv kommer jag säkert cykla en sväng.