Hej på er och god fortsättning!

Hoppas ni haft en fantastisk jul med massor av kärlek, (h)julklappar och god mat. Själv ska jag inte klaga, jag är mer än nöjd och känner att jag fått en chans att vila även om det varit mycket jobb både innan och under julhelgen. Jag har också fått cykla lite vilket alltid är kul. Dock har vi ingen snö här utan däremot är det blött och blåsigt vilket ju är snäppet värre att cykla i. Jag ser också att det cyklas hej vilt runt om i landet och några tappra själar sliter sig genom Rapha 500 “as we speak”, det är något jag alltid velat testa men som aldrig har funkat av rent familjära skäl, det är alltid några dagar som jag är låst med barn och då blir det svårt att knåpa ihop de där 500 kilometrarna.

På tal om hjulklappar, dagen innan julafton damp det ner ett stort paket från min sponsor Vartex. Min nya tävlingscykel hade äntligen hittat fram till Köping och det kändes som att det liksom fulländade hela julen, att få packa upp den och ställa den bredvid granen här hemma. Och det är alltid en speciell känsla att få pilla med en ny cykel och få alla delar på plats.

Cykeln är alltså en fulldämpad Lapierre som går under namnet XR 9.9 LTD. Jag har ingen tidigare erfarenhet av detta märke så det är lite extra spännande att få testa denna. Det enda jag vet är att Lapierre var tidiga med att testa elektroniska dämpare, i alla fall bak, för en tid sedan. Men detta verkar man ha lagt på hyllan för på denna sitter en traditionell dämpare med vanlig lock-out.

lapierre 9.9

Den grå matta färgen i olika nyanser matchas med oranga detaljer, grymt snyggt om jag får säga det själv

Oh la la…merci beaucoup!

9.9 är toppmodellen i deras fulldämpade XR-serie

Snygga detaljer överallt, man har inte snålat in på lackjobbet i alla fall

lapierre 9.9

Fox Float DPS Factory Kashima står för dämpningen bak…

lapierre 9.9

…och Fox 32 Step Cast Factory Kashima står för dämpningen fram

lapierre 9.9

XX1 Eagle, 12 -delat såklart. Ska bli intressant att jämföra med XTR som jag cyklat på fram till nu

lapierre 9.9

Sram Level TLM får stopp på ekipaget, känns betydligt mer distinkta än andra Sram-bromsar jag testat

lapierre 9.9

Fizik Tundra M5, samma sadel som jag hade på min Superior, relativt lätt men kanske inte den skönaste

Specen är så klart riktigt bra som sig bör på en cykel i denna prisklass, jag tror den listas för 63.999:-. Sram XX1/X01 Eagle 1×12 växlar, Sram Level TLM skivbromsar, Fox 32 Step Cast Factory Kashima framgaffel med 100 mm fjädringsväg samt en Fox Float DPS Factory Kashima bakdämpare. Komponenter i övrigt är en blandning i kolfiber från FSA samt Lapierres egna grejer. Hjulen är också Lapierres egna kolfiberhjul, som enligt uppgift väger in på ca 1500 gram.

Geometrin verkar genomarbetad och modern med korta kedjestag, rymligt överrör, kompakt baktriangel och en flackare gaffelvinkel på 69 grader kombinerat med en sittrörsvinkel på 74,5 grader. Man har även en egen patenterad länkageteknologi som kallas OST+ som ska erbjuda maximal komfort och följsamhet med minimal effektförlust. Den sk. virtuella pivotpunkten (VPP) håller dämpningen i jämnviktspunkten för maximal effektivitet. Och dämpningskurvan ska göra den mycket känslig för små hinder och mer progressiv i slutet av fjärdingsvägen. Detta innebär tydligen att bakdämpningen blir hårdare när man har mycket kraft på kedjan och när man flyttar kroppsvikt framåt på cykeln.

Jag har haft möjlighet att testa cykeln ute under ett pass och även om det mest handlade om att laborera med lufttryck och sittställning så känns cykeln mycket bra. Den upplevs som väldigt liten trots att jag valt en XL. Direkt ur kartong är den kanske också i tyngsta laget med 10.7 kg men det bantas lätt bort med stansning och byte av däck, bara slangarna som sitter i väger 400 gram och däcken, Maxxis Ardent och Ikon, hör ju till riktiga tungviktare. Jag beräknar att få den raceklar runt 10.3 kg.

Så nu väntar en tid av ytterligare justeringar och inkörning för att få allting 100% och jag hoppas faktiskt att vintern håller sig undan så jag kan cykla lite mer utomhus på. Man vill ju inte gärna dra runt denna på saltiga vintervägar utan nu vill jag cykla riktig stig 🙂

Hoppas nu ni får ett härligt nyår så hörs vi på andra sidan, 2020 ser ut att bli ett grymt kul år!