Cyklist Grib Grab

Hej!

Som jag berättat om tidigare blev jag utvald, tillsammans med 3 andra cyklister, att testa lite olika GripGrab-produkter åt cykelsajten Bikejungle. Nu har jag kört med dessa produkter i några veckor under lite olika förhållanden, allt från +5 och regn till bitande -7 grader, och tänkte nu berätta lite om mina upplevelser med dem. Jag vill tillägga att detta är ett oberoende test och att jag inte på något sätt samarbetar med GripGrab.

De produkter jag testat denna gång är skoöverdragen RaceThermo X, buffen HeadGlove Hi-Viz och handskarna Raptor.

HeadGlove Hi-Viz Grib Grab

HEADGLOVE HI-VIZ

Buffen HeadGlove är den minst tekniska produkten av de jag testat. Det är en traditionell buff till formen i 100% polyester, som är ett snabbtorkande material, med isolerande effekt när det är kallt. Men den stora skillnaden här gentemot liknande produkter är synligheten. Den här modellen kallas som sagt Hi-Viz vilket betyder att den är fluoroserande gul och det lyser verkligen om den. Den har även reflekterande detaljer som ytterligare ökar synligheten under mörka dagar. Med den här buffen känner jag mig betydligt säkrare längs vägarna då den är svår att missa. Du kan dessutom komplementera den med GripGrabs övriga produkter i Hi-Viz för ännu bättre synlighet.

HeadGlove Hi-Viz Grib Grab

Du kan dra upp buffen rejält för att skydda mot vinden

Fördelen med en buff av den här typen är annars det breda användningsområdet. När det har varit riktigt kallt så har jag dragit upp den över hela hela huvet och in under mössan för att skydda nacken och samtidigt större delen av ansiktet. Det är inget problem att andas genom tyget ifall du vill dra den över näsa och mun. Och eftersom tyget torkar nästan omgående så blir den aldrig kall. Trots att den känns väldigt tunn så isolerar den på så sätt förvånansvärt bra.

Om jag har något att invända emot så skulle det vara att den hade gärna fått varit lite tajtare. När jag har den runt halsen så bildas en liten glipa mot halsen där jag gärna velat att ha det helt tätt. Jag kan åtgärda det genom att dra upp buffen längre mot ansiktet men det är inte alltid man vill ha det så. Detta är dock något jag upplevt med de flesta buffar jag testat.

Mer info om HeadGlove Hi-Viz här

RaceThermo X Grib Grab

RACETHERMO X

Skoöverdragen RaceThermo X är inriktade mot MTB-åkare och är gjorda av 4 mm neopren som ska vara helt vattentäta och mer hållbara genom en teknologi som GripGrab kallar för IntelliSeal. Överdraget har ett högt skaft som är försett med en muff upptill som ser till att det håller tätt mot vaden. Överdraget saknar blixtlås och är helt öppet under skon med en förstärkning i Kevlar längst fram som håller skyddet på plats även när du går med dem.

Det här är ett skoskydd som funkar mycket bra, i både väta och kyla. Jag har kört med dem ner till -7 utan att frysa, det har då varit intensiva pass i skogen på MTB men också distanspass på runt 3 timmar mellan 0 och +5 grader utan problem. Passformen är suverän och skoskyddet smiter verkligen åt runt hela skon och vaden vilket ger en smidig och oklumpig känsla, något som jag annars kan känna med många vinterskoskydd. Tjocka neopren-skydd ger lätt lite “pjäxkänsla” där de kan vecka sig och gnida mot vevarmarna, det vill man inte ha när man mosar på i skogen.

RaceThermo X Grib Grab

Skoskydden är vattentäta, jag har spolat av dem med slangen efter passen. Muffen håller vatten och smuts från att rinna ner i skaftet

RaceThermo X Grib Grab

Kevlarförstärkning fram håller skoskyddet på plats när du inte sitter på cykeln

Jag har efter flera skitiga pass spolat av fötterna med slangen här hemma utan att skoskydden släppt igen något vatten alls och muffen på skaftet har hållit tätt mot benet, vilket ger ett mycket gott betyg. Hur hållbara dessa är återstår att se men de känns mycket välgjorda i material och sömmar, men jag är rätt försiktig när jag drar på mig överdragen för att inte riskera att dra sönder dem, utan någon dragkedja behövs såklart lite lirkande för att få dem över skon.

Detta kommer vara mitt förstahandsval när det kommer till skoskydd framöver, tidigare har jag bl a kört med GripGrabs gamla Arctic men de känns helt enkelt klumpigare än RaceThermo. jag vet dock att Arctic numera är uppgraderade med IntelliSeal.

Mer info om RaceThermo här

Raptor Gloves Grib Grab

RAPTOR GLOVES

Sist ut är handsken Raptor som är en tävlingshandske riktad i första hand mot MTB och CX. Yttertyget består av ett tunt, vindtätt material som sitter väldigt bra på handen. Insidan av handsken består av GripGrabs InsideGrip som är ett silikonbaserat lager som ger ett mycket bra grepp mot både handtag och reglage. Handsken har inte GripGrabs kända DoctorGel stoppning utan dessa är helt odämpade, något som jag inte tycker gör något alls då jag tycker det tar bort en hel del av känslan med den typen av kuddar i handflatan. Dessa handskar funkar också finfint med skärmar på smartphones.

Raptor Gloves Grib Grab

InsideGrip ger grymt grepp och fantastisk känsla mot handtag och reglage

De här handskarna överraskar verkligen. För att vara så tunna håller de händerna förvånansvärt varma trots kalla temperaturer. Nu är ju användningsområdet tävlingar och snabba pass och inte långa distanspass på flera timmar. men så länge du fått upp temperaturen i händerna så verkar de klara väldigt mycket. Den vindtäta överdelen förhindrar den kalla fartvinden från att kyla ner händerna, samtidigt som de har mycket bra andningsförmåga. Det ska bli ytterst intressant att testa dessa under lite varmare förhållanden också.

Raptor Gloves Grib Grab

Ovansida i vindtätt material med god andningsförmåga

Om det är något jag stör mig lite på så skulle det vara att det är lite för mycket tyg i själva handflatan. Det tenderar att liksom korva sig lite och bilda veck. Om detta beror på att storleken är fel eller att jag helt enkelt ligger mitt emellan två storlekar, jag kör dessa i XL vilket är min normala handstorlek, låter jag vara osagt. Men jag har inte riktigt samma problem med mina Scott Protec eller Pearl Izumi Divide i samma storlek. Med det sagt är det fortfarande en mycket bekväm handske med fantastiska egenskaper som torde vara perfekta för till exempel tävlande i CX som oftast är i kalla, blöta förhållanden.

Mer info om Raptor här

Vill ni läsa övriga recensioner från mina tespilotskollegor så håll ögonen på Bikejungle där det kommer dyka upp saker framöver. Och självklart ett stort tack till Bikejungle för att jag fick chansen att vara med att testa dessa produkter.