Träna med Zwift

Hej vänner!

Efter en trög helg rent träningsmässigt, julfesten med jobbet i fredags totalförstörde hela min lördag och ingen träning i söndags , kom jag äntligen upp på trainern idag. Och det blev ett traditionellt 4 x 8 min tröskelpass. Det är skönt att ha möjligheten att träna hemma, man kan hoppa upp när man får en lucka och bränna av ett pass. Något som nästan är en nödvändighet när man har barn med i bilden.

Jag har de senaste åren suttit på en spinningscykel model bättre hemma och det har funkat hyffsat bra tycker jag. Jag har kört mycket intervaller, Sufferfest och sånt, för att ha en struktur i passen. Men det finns en begränsning att inte kunna köra watt-baserad träning. Pulsen kan vara lynnig och rätt olika beroende på dagsform, dessutom finns det alltid en fördröjning som kan vara svår att hantera.

I år har jag gått över till ny trainer, en smart trainer dessutom. Jag ville dels kunna köra wattbaserad träning men också testa den här flugan Zwift som så många pratat om det senaste året. Med en smart trainer anpassas motståndet i trainern efter terrängen i Zwift vilket ju lät helt fantastiskt.

Efter att ha sonderat marknaden efter billiga trainers föll valet på en Elite Qubo Digital Smart B (långt namn jag vet). Jag visste att jag borde köpa en Wahoo Kickr eller Tacx Neo för att de är bäst helt enkelt men jag kunde inte förmå mig själv att punga ut med +10.000:- för en trainer som jag bara ska använda en liten del av året. Min Elite hittade jag på bikeinn.com och den kostade 2.700:- + frakt vilket var mer än överkomligt. Varför just en Qubo då? Efter att ha sett klippet med Shane Miller på Youtube där han testar trainern kände jag att den borde duga åt mig som en instegsmodell.

Träna med Zwift

Min “Man Cave”…en laptop, TV’n och en fläkt är allt jag behöver

Så vad jag tycker jag om Zwift då och hur använder jag det? Efter att ha kört endast någon månad så måste jag säga att jag tycker det funkar riktigt skapligt. Jag vill att saker ska vara enkla och det ska inte krävas en massa för att kunna träna. I det här fallet krävs en ANT-dongel i datorn som kan prata med Zwift-applikationen i datorn eller i paddan. Du behöver en smart trainer om du vill att motståndet ska justeras automagiskt, men det går att köra Zwift med en “dum” trainer och då får du justera motståndet själv. Med min trainer var det väldigt enkelt att komma igång, jag behövde inte kalibrera den överhuvudtaget, men det beror på att jag kör med en extern wattmätare (Stages Ultergra) på min cykel istället för att låta trainern hålla reda på watt och kadens. Jag installerade programvaran, skapade ett konto och parade ihop programvaran med trainern och wattmättaren, och voila!

I Zwift cyklar man ju i en virtuell värld tillsammans med folk online från hela världen. Man kan delta i tävlingar och gruppträningar varje dag om man så vill, alla dessa finns tillgängliga i en event-kalender där du bara går med i de event du vill. Dessa är fenomenala både ur träningssynpunkt men också för att ha en extra morot om man har problem med att motivera sig att träna inne på trainern. Du har tävlingsmomentet och du har den sociala biten, även om det inte är IRL.

Men det finns också möjlighet att köra workouts, dels Zwifts egna och dels dina egna som du skapar i ett supersmidigt verktyg. Här har jag lagt upp alla mina intervallpass och sen håller Zwift reda på tider och zoner åt dig. Du cyklar fortfarande i Zwifts virtuella värld tillsammans med alla andra men du kör din egen träning. Och det är gärna så jag vill ha det, jag vill ha mina strukturerade pass, där jag har koll på i vilka zoner jag jobbar och vilka hålltider det handlar om.

Träna med Zwift

Min Elite Qubo funkar ypperligt med Zwift men se till att ha en extern wattmätare

Så för mig funkar Zwift suveränt bra som ett hjälpmedel för mina intervallpass, se det som grispassen på en Monark fast du har nåt att kolla på samtidigt som du har nån som håller reda på allt åt dig. Tävlingarna finns där som ett komplement och jag kör dem ibland när jag vill ha lite ombyte.

Så funderar du på att uttöka din träning med en trainer så kika lite på möjligheterna att köra Zwift, inte bara för tävlingarna och gruppträningarna utan också för de egna passen, det är så mycket enklare än att sitta och stirra in i vägen eller slökolla på TV under tiden. Och du behöver inte alls köpa den dyraste trainern för att komma igång. Det funkar ypperligt med billigare modeller. Svenska Zwiftguiden har en hel del matnyttigt för den som vill komma igång. Kör hårt!