En av höjdpunkterna varje år är cykelresan till Mallorca. Vid påsken brukar vi vara ett gäng som åker ner och får oss en rejäl dos cykling och sol, en perfekt uppstart på säsongen, när längtan efter korta cykelbyxor är som allra värst. Nästa år ligger påsken bra till och man kan utnyttja flera röda dagar vilket innebär att man inte behöver ta ut så många semesterdagar. Jag åker ner den 11:e april och blir kvar till 22 april. Jag räknar med att kunna cykla samtliga dagar vilket innebär hela 11 cykeldagar vilket nog är rekord för min del. Det innebär också att jag borde kunna få ihop 120-130 mil därnere. Vi bokar alltid hotell och flyg separat, det blir både enklare och billigare, då vi brukar åka i lite olika omgångar.

Varför just Mallorca då?

Man brukar säga att det vid den här tidpunkten är ca 50.000 cyklister på ön och det märks verkligen. Det är cyklister överallt. Det spelar liksom ingen roll genom vilken liten by du rullar igenom, vid varje fik och café står det alltid en rad cyklar parkerade utanför. På morgonen samlas stora klungor med cyklister utanför alla hotellen, man planerar dagens runda och delar upp sig i grupper för att sedan ge sig av åt alla olika väderstreck. Och på eftermiddagen när man återvänder från sin runda så har varenda pub efter strandpromenden i Arenal fyllts av glada, slutkörda och solbrända cyklister.

Att ön blivit så populär beror nog delvis på det behagliga klimatet förstås, i april brukar temperaturen ligga på mellan 20-25 grader vilket är perfekt väder för cykling om du frågar mig. Men framförallt handlar det nog mycket om öns storlek och karaktär. Det är en liten ö, knappa 9 mil från Palma i södra delen till öns nordligaste spets Cap de Formentor. Detta innebär att man på en dag kan cykla sig i stort sett vilken del av ön som man vill. Ön är också uppdelad i två delar, den östra delen som är platt och den västra delen som består av en stor bergskedja. På så sätt kan man välja vilken typ av cyklingen man vill ha, plattåkning eller klättring.

I Petra hittar du cykelbutiken som säljer bl a Rapha

I Petra hittar du cykelbutiken som säljer bl a Rapha

På östra sidan är det platt

På östra sidan är det platt

En annan anledning till att cyklingen är så fantastisk på Mallorca är den hänsyn som bilister har för oss cyklister. Till skillnad mot t ex Sverige så känner man sig faktiskt ganska säker på vägarna där nere, trots att det stundtals är rätt tät trafik med både personbilar och turistbussar.

Mallorca + cykling = sant

Vad jag älskar med dessa resor är att jag får en bra uppstart på säsongen med riktigt schysst cykling, man kommer hem med en del mil i benen. Det är också en bra morot för vinterträningen. Under alla tunga vinterpass har jag målet inställt på Mallis-resan, jag vill vara i bra form när jag kommer ner så jag orkar de långa dagarna i sadeln och alla tuffa klättringar. Det är också lätt att skada sig när när man ökar träningsmängden så drastiskt om man är otränad.

Det är också fantastiskt att få känna sig lite som ett proffs. Det enda vi gör är ju att träna, äta och vila, inte behöva bry sig om andra åtaganden som jobb, tvätt eller disk. Man har liksom bara cyklingen att tänka på vilket är underbart för en stund. Efter en stadig frukostbuffé ger man sig ut, ofta runt kl. 10 för att cykla ca 5-6 timmar. Lunch käkar man längs vägen nånstans på någon liten restaurang. Varje runda avslutas med en after-bike där man svalkar sig med en öl och skrattar åt dagens bravader. Efter en sen siesta är det middag och då planeras nästa dags rutt. De som orkar kanske drar in till Palma för att slå runt nån kväll men oftast är det rätt tidiga kvällar som gäller för att orka upp nästa dag.

Så här fina cyklar kan du hyra hos Pro Cycling Mallorca

Så här fina cyklar kan du hyra hos Pro Cycling Mallorca

Det är ingen hemlighet att jag älskar att cykla i berg. Jag är inte bra på det men jag älskar det ändå, och Mallorca snålar inte på bra cykling uppför. Stigningarna är så där lagom långa och branta för att det ska vara riktigt jobbigt men ändå överkomligt. Förutom bergskedjan på västra sidan finns även några mindre berg på den platta delen som erbjuder fin klättring med spektakulära vyer. Med massor av snäva hårnålar och branta lutningar är de små utmaningar trots att de inte är så höga. Men de mest spektakulära stigningarna hittar man så klart i den stora bergskedjan. En favorit är att cykla kustvägen från Andratx hela vägen upp till Valldemossa, Deia eller Soller. Berget stupar ner i ett kristallblått Medelhavet längs hela turen och det är nog inte platt en enda gång.

Underbara Deía efter kustvägen är ett tillhåll för många kändisar

Underbara Deía efter kustvägen är ett tillhåll för många kändisar

Ett måste när du cyklar på Mallorca är att testa Sa Calobra. Det är den mest omtalade klättringen på ön med sina 26 hårnålar, 668 höjdmeter och snittluttning på 7.1%. För att nå klättringen måste du först cykla nerför till den pyttelilla hamnbyn Sa Calobra för att sedan vända uppåt igen. Det är en galet svindlande utsikt utefter hela klättringen, så pass att jag faktiskt brukar få svindel på ett par ställen.

Spektakulära Sa Calobra

Spektakulära Sa Calobra med sina 26 hårnålar

Taggade cyklister innan klättringen upp

Taggade cyklister innan klättringen upp

Har du inte cyklat på Mallorca tidigare så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Och ni som varit där vet nog vad jag pratar om. Team Sky kan ju inte ha fel, de lägger ju en hel del av sin träning där av en anledning. Det finns liksom nånting för alla, och det är hyggligt nära, knappt 4 timmars flygtid och sedan jättesmidig och kort transfer från flygplatsen.

Smidigast är att hyra cykel därnere om du inte absolut måste ha din egen med och då rekommenderar jag Pro Cycling Mallorca som drivs av svensken Fredric. De har fantastiska cyklar från BH och levererar till hela ön.

Åker du till Mallorca nästa år? Vilka är dina favoritrundor på ön?