träninsläger på mallorca

Hej på er!

Nu var det riktigt länge sedan jag skrev något här men vinterns cykelrelaterade händelser har ju i stort sett bara bestått av ett stort antal trainerpass som inte är så värst mycket att skriva om egentligen. Men träningen har gått hyfsat bra och jag har hållt mig frisk vilket man får vara riktigt nöjd med. Som sagt, vinterns träningar har i stort sett bara bestått av trainerpass med endast ett fåtal distanspass ute. Jag har nog blivit alldeles för bekväm med åldern för att sitta och frysa på en cykel utomhus och försöka genomlida timmarna. Jag har fokuserat på kvalitativa intensiva pass inne istället och försökt periodisera träningen på ett sätt som jag hoppas ska ge resultat. Distansträningen får jag försöka ta igen nu på våren istället när det är behagligare att skrapa ihop timmarna. Och som ett startskott för detta har jag nu tillbringat en vecka på Mallorca, vilket brukar vara en tradition. Dock har jag inte lyckats komma iväg de senaste två åren så det var riktigt nice att vara tillbaka på ön.

Med 7 cykeldagar tillgodo så vill man försöka optimera tiden och klämma ur så mycket som det bara går men det är en fin linje mellan att överträna eller skada sig när man ökar träningsdosen så markant på det här viset. Det är ju en helt annan cykling än den man varit van vid under uppbyggnadsperioden och framförallt cyklingen uppför är den man brukar känna av.

Men jag fick i alla fall ihop nästan 800 km cykling och lite över 9000 höjdmeter på dessa 7 dagar och det är jag rätt nöjd med. De första dagarna hade jag lite problem med min hyrcykel och att få till rätt sittställning. Jag fick ont i ryggen när jag körde framförallt uppför och dagen i Sa Calobra fick se sig förstörd av just detta då ryggen tog helt slut i klättringen. Sedan hade jag lite känningar just i knäna vilket gör att man får försöka köra lite försiktigt och på lätta växlar för att inte överanstränga dem. Något som var extra kul med denna resa är att jag för första gången utgick från Alcudia som ligger på öns norra del i stället för Arenal som ligger utanför Palma på öns södra del. Från Alcudia har man lättare access till bergskedjan som löper längs hela västkusten och när man bor i Arenal som måste man böka sig genom Palma för att nå den och bara det är en bedrift i sig, storstad som det ändå är. Jag har inte heller åkt så här tidigt på säsongen tidigare, normalt brukar jag åka kring påsk som ju oftast ligger i april, och det märktes en aning på temperaturen, som låg lite lägre än vad jag är van vid härnere och det blåste rejält några dagar.

Här nedan följer lite bilder från resan…

Cykel

Min hyrcykel för veckan, en BH G7 PRO, grym cykel som jag hyrde hos Radsport Mallorca

Dag 5 hyrde vi en buss som tog oss till Andratx och sedan cyklade vi hela kustvägen hem, rekommenderas verkligen

Kustvägen bjuder på de mest spektakulära vyerna på hela ön

Macken på toppen av Coll De Sa Batalla är ett erkänt vattenhål för cyklister

På toppen Coll De Sa Gramola, första stigningen på kustvägen från Andratx

Fika och äta bör man annars dör man…här hittade vi god lunch i Deia

Akvedukten innan man viker av mot Sa Calobra eller upp mot “Piggen”. Här blandas nervösa blickar med glada skratt, beroende på om du tagit dig upp eller ska ner

Hamnen i Sa Calobra. Nu undrar du vad du gett dig in på, det finns nämligen bara en väg härifrån och det är upp igen

Backen med stort B, Sa Calobra 9.5 km lång och 7 %

På väg upp mot Piggen, öns högsta punkt, möts man av en annan typ av landskap

Grymt gemytlig lunch i Porto Christo

Petra är nog öns mest kända fikaställe, här brukar man hamna ett antal gånger under lägrets gång

Klättringen upp mot Piggen från Soller bjuder på nätta 14 km, något som känns i benen när man kommit upp. Här snackas det hej vilt om den fantastiska upplevelsen att cykla uppför i ca 1 timme 🙂

…men utsikten här går inte av för hackor så man glömmer fort de 14 km man just genomlidit