Hej på er!

God fortsättning, hoppas ni alla haft en riktigt skön jul och ett härligt nyår. Hoppas också ni och era nära fått vara friska under denna märkliga tid. Själv har jag faktiskt testats positiv för Covid-9 men helt utan symptom vilket känns märkligt. Alla i min direkta närhet har dessutom testats negativt så jag vet hur smittsam jag egentligen varit.

Nu är det ju jättelänge sedan vi sist hördes av, hela den här pandemin har verkligen slagit under benen på mig, och många andra med mig, med en helt utebliven tävlingssäsong så tappar man liksom helt fokus på vad man ska satsa på. Men jag har ändå försökt ha ambitionen uppe och inte förlora allt för mycket av formen, i somras blev mycket av cyklingen av en annorlunda karaktär än normalt, cyklade mest för skoj skull utan någon direkt plan. Jag slog av på den tävlingsspecifika träningen och försökte bara ha kul på cykeln.

Sedan december har jag dock tagit tag i basträningen och lyckats hålla en rätt bra nivå. Jag har dock försökt hålla mig från att göra om de misstag som jag gjort de senaste åren med att träna alldeles för hårt för länge, vilket inneburit att jag kommit ur vintersäsongen rejält övertränad.

Jag har också tänkt att jag ska försöka köra lite mer tävlingar på Zwift detta år. Det är en bra morot och triggar tävlingsnerverna så att träningen inte blir allt för monoton och tråkig genom att bara mala intervaller i alla former. Jag har fått möjligheten att tävla för Swedish Zwifters som är det största teamet för e-cykling i Sverige. Det är kul att få vara en del av denna härliga sammanhållning som teamet ger och man får mycket hjälp med att utvecklas som cyklist, framförallt på denna plattform.

Annars försöker jag hålla ett polariserat upplägg på träningen där tonvikten just nu ligger på mycket arbete kring Sweet Spot, detta för att försöka bygga upp min FTP under januari/februari. Sweet Spot sägs ge mycket “bang for the buck” då det inte sliter alltför mycket på kroppen men ger mycket tid precis under tröskeln. Jag tror det ger en bra grundstyrka som jag sedan ska försöka spetsa till under mars/april med VO2Max-arbete.
Och hittills har det funkat bra, jag har en bra utveckling just med en jämn och lagom ökning av FTP. Jag startade på runt 290 W i december och registrerade en uppdaterad FTP i veckan på 323 W. Jag har haft målet att nå 330W till mars men eftersom jag redan kommit en bit på så tänker jag att 340 W inte borde vara någon omöjlighet så det är mitt nya mål.

Senaste uppdateringen av FTP direkt i Zwift, smidigt

Nu är ju inte FTP det enda mätvärdet som är intressant, det mäts ju som den kraft man kan hålla under 60 min, utan det finns ju andra värden som också är intressanta och jag vill utveckla min styrka på både 5 minuter och ända ner till 30 sek och det blir större fokus på det under kommande månader. Mitt rätt ambitiösa mål för 5 min är satt till 400 W och 30 sek hoppas jag kunna nå 800 W. Vi får se hur det utvecklar sig helt enkelt 🙂

Läget just nu, det finns mycket utrymme för förbättringar

Det var en kort uppdatering kring hur min träning rullar på just nu. Andra saker som snurrar på inför den nya säsongen är vilket team eller klubb jag vill tävla för. Ingen förlängning med förra årets team då de bestämt sig för att banta rejält inför detta år. Men mer om detta längre fram, först av allt vill man ju veta om det blir någon tävlingssäsong överhuvudtaget. Det vore verkligen en total katastrof om ytterligare en säsong skulle utebli.

Det var allt för denna gång. Sköt om er, håll ut och håll avstånd så hörs vi snart igen.