Hej!

Nu var det verkligen ett bra tag sedan jag skrev något här. Senast var när jag förberedde mig som mest för min träningsresa till Mallorca, som naturligtvis inte blev av. Det var precis på håret att jag åkte, men som tur var så avbokade jag dagen innan jag skulle flyga ner. Och dagen därpå stängde de ner hela Spanien, så hade jag åkt så hade det blivit karantän från dag 1, mindre kul.

Så vad har hänt sedan dess? Som ni ju vet är allt upp och ner just nu, inga resor och inga tävlingar, och det ställer ju hela träningsprocessen på kant. Jag har i alla fall bestämt mig för att förlänga min grundträning istället för det normala, att fasa över till tävlingsspecifik träning. Dels för att jag inte riktigt har orken och fokuset att göra det, men framförallt för att jag har en del andra saker att lösa. Jag kom ur vinterträningen rätt övertränad och svag i kroppen, mina problem i rygg/höft från förra året har inte riktigt löst sig ännu så jag vill fokusera på att lösa det först och främst.

Den nya cykeln, Orbea Orca Aero M25

Som en del av er kanske snappat upp så hämtade jag ut min nya racer förra veckan. En Orbea Orca Aero som Wolff Wear i Stockholm hjälpt mig med, tack för det. En närmare presentation av den cykeln kommer i mitt nästa blogginlägg. I samband med detta kom vi överens om att jag skulle göra en Bikefit, för att se huruvida detta kunde hjälpa mig eller åtminstone underlätta mina problem på cykeln.

Och mannen för detta uppdrag blev ingen mindre än Martin Söderholm. För er som inte känner till Martin så är han en man med många strängar på sin lyra. men framförallt har en fantastiskt gedigen bakgrund inom cykling, både som elitcyklist, cykelcoach hos Guided Heroes, träningsledare för svenska cykellandslaget, cykelguide på Gran Canaria och han har varit testledare hos Aktivitus. Han har dessutom en bred utbildningsbakgrund med bl a idrottsfysiologi, idrottsskaderehab, fystränare, tränarutbildning på Bosön samt Bike Biomechanic Fit.

En Bikefit kan göras på flera olika sätt. Dels kan man sätta sig på en avancerad datoruppkopplad träningscykel som läser av din kropp och dina rörelser för att sedan spotta ur sig en massa data som en person sedan ska tolka. Där finns några olika skolor bl a Retül från Specialized. Eller så kan någon med ett väldigt tränat öga, massor av erfarenhet och kunskap (forskning, studier och tester) göra detta rent okulärt. Det handlar förenklat om att förbättra cyklisten interaktion med cykel, att sitta bekvämt och om att kunna cykla så effektivt som möjligt. Denna metod kallas Bike Biomechanic Fit.

INTERVJUN
Martin började med att intervjua mig om min bakgrund som cyklist, vad jag gjort och vilka mål jag har med min cykling. Vi pratade om skador, eventuella obehag och hur dessa påverkar min cykling. På så sätt fick han en bra bild över min nuvarande situation.

RÖRLIGHETÖVNINGAR
Sedan fick jag göra ett antal övningar för att se hur min rörlighet ser ut. På så vis kunde han göra en bedömning av saker som knäposition, ryggradens kurva, rörlighet i höften, bålstyrka m.m. Detta ger också en fingervisning på mitt rörelsemönster på cykeln.

KROPPSMÄTNING
Min kropp mättes upp för att ge en grundläggande modell över hur cykeln skulle ställas in, för att sedan finjusteras.

PÅ CYKELN
Sedan var det dags att börja cykla. Martin studerade mitt rörelsemönster både från sidorna och framifrån/bakifrån. Han justerade mina klossar för att optimera stabilitet i knä- och fotled och ge mig en mer balanserad och effektiv kraftfördelning. Jag kunde då också konstatera att jag alltid cyklat med mina klossar felaktigt inställda.
Man tittade på min position och justerade sadelhöjd, styrhöjd, sadelns position i längdled, vinkel på reglage och set back på sadelstolpen. En bedömning gjordes att jag nog kommer behöva en något längre styrstam längre fram men att jag skulle vänja med dessa inställningar först.

När allting var klart kändes till en början väldigt konstigt. Detta var en stor skillnad mot hur jag varit van att sitta på cykeln, dels vinkeln på mina fötter men också sadelhöjd och positionen på sadeln. Jag var nästan lite skeptisk 🙂

Sadelhöjd justeras…

Sadelvinkel bör alltid vara helt plan men ibland får man göra undantag

Klossar justeras för att optimera kraftöverföring

Målet är en korrekt neutral position

Millimetrar hit och millimetrar dit

Lärjungen lyssnar och lär

UTVÄRDERING
Hur känns det nu då? Efter 3 cyklade pass, två 4-timmars pass och ett pass där jag testat spurter och hårdare intervaller, kan jag bara konstatera att det är en galet stor skillnad. Dels får jag inte ont längre, tidigare smärtade mina höftböjare efter varje pass. Och tidigare kunde jag inte aktivera mina “rumpmuskler” utan jobbade bara med låren. Nu bränner det rejält i Gluteus när jag tar i (dessa muskler måste stärkas upp eftersom de nu är försvagade). Jag har också kopplat in insidan av låren nu med den nya vinkeln i mina fotleder, tidigare jobbade jag nästan enbart med utsidan av låren. Jag har också fått ett betydligt mer effektivt rundtramp. Jag känner mig otroligt nyfiken och spänd på hur detta kommer hjälpa mig utvecklas, jag ser redan nu att jag kan prestera mer kraft med mindre ansträngning. Den stora frågan jag ställer mig nu, varför har jag inte gjort detta tidigare?

Är du seriös med ditt cyklande, vill du få ut så mycket som möjligt av din tid på cykeln eller har du kanske en problematik som påverkar hur du kan prestera så kan jag bara råda dig att göra en Bikefit, det är så värt tiden och pengarna. Även om du tror, precis som jag gjorde, att du har koll på position och inställning så kan jag nästan garantera att det finns förbättringar att göra. Om inte annat så kan man konsultera någon som Martin bara för att få vägledning eller hjälp på vägen.

Är du nyfiken på just Martin och vad han kan göra för dig och din framtida cykling så ta gärna kontakt med honom, antingen via martinsoderholm.physicaltherapy@outlook.com, telefon 076-3636196 eller via Mattias på Wolff Wear.

Det var allt för denna gång, hoppas ni orkade ta er igenom detta, blev lite långt kanske 🙂

Ha det bäst!