karlstad xc

Godmorgon!

Tar ett litet break från arbetet och passar på att skriva några rader om helgens bravader. Som planerat så blev det en tur till Karlstad på lördagen och Karlstad XC som jag faktiskt längtat efter hela säsongen. Det är helt klart en av mina favoriter på tävlingssäsongen så jag var rejält taggad inför tävlingen. Se mitt inlägg från förra året, Karlstad XC, en riktig höjdare!

Vaknade på lördag morgon till ett ihållande regn och ca 12 grader, inte det roligaste uppvaknande på en tävlingsdag men jag var optimistisk, solen skiner ju alltid i Karlstad brukar man ju säga. Käkade frukost i vanlig ordning och styrde kosan mot garaget för att hämta cykel och all annan utrustning som ska med. Brukar alltid förbereda allting dagen innan och ställa fram alla grejer så det bara är att slänga in det i bilen. Skönt att slippa irra omkring på morgonen och fundera över om man fått med sig allting. Med gott om tid styrde jag sedan mot Karlstad och den förväntade solen.

Det regnade i stort sett hela vägen till Karlstad och när jag parkerade bilen på Skutberget var det uppehåll men rejält blött så det syntes att det regnat mycket även här. Gick iväg för att hämta nummerlapp och kika lite på det nya start/målområdet. Man hade till i år flyttat ner detta till en stor gräsplan nere vid parkeringen vilket kändes som ett bra val. Samtliga varvningar skedde på samma ställe till skillnad mot tidigare då det var lite förvirrande och lätt att åka fel beroende på vilken loop man skulle ut på. Jag placerade ut min langningspinne med en 70-flaska sportdryck strax efter varvningen. För detta lopp så tänkte jag att 140 cl vätska skulle bli tillräckligt då jag räknade med en tävlingstid på en bit under tre timmar. Kollade på målgången av ungdomsklasserna när himlen plötsligt öppnade sig totoalt och regnet öste ner. Blev tvungen att springa till bilen men blev totalt genomsur på bara några minuter. Härligt, en timme till start.

Som tur var så gav sig regnet efter en stund och lagom till uppvärmningen blev det faktiskt uppehåll. Jag hann rulla lite grann och få upp pulsen innan det var dags att ställa sig fållan. Som vanligt var jag sen till starten och fick knöka in mig nånstans rätt långt bak då det redan var fullt. Med några minuter till godo hann jag prata lite strunt med de andra innan startskottet gick.

Vi rullade ut från Skutberget på asfalt efter masterbilen i ett lugnt och sansat tempo och jag jobbade mig framåt för att försöka hitta en grupp som skulle passa mig. Masterbilen släppte oss sedan strax före viltbron över E18 och vi rullade ut på Sörmons underbara stigar. Tempot kändes bra när vi tog oss fram på genom den glesa tallskogen. Det tål att sägas flera gånger, stigarna här är i en klass för sig, jag åkte med gåshud hela vägen trots det grisiga vädret. Det är precis som att någon skurit ut stigen ur lingonriset, det är flowigt och lättcyklat, och man ser långt framför sig vilket gör att man alltid har kontakt med de andra cyklisterna även om de ligger långt framför.

karlstad xc

Det är väl så här det ska se ut efter ett riktigt MTB-lopp

Första loopen är den längsta och tog mig ca 1.5 timme att köra igenom. Farten var för mig väldigt bra och vi låg i stort sett i ett enda långt pärlband genom skogen. Det är ju rätt svårt att köra om på sina ställen då det är mer eller mindre singeltrack hela tiden, men på vissa ställen bredde stigen ut sig och då passade jag på att ta mig förbi. Elmasprinten som är en lång slakmota flöt på bra och här var jag snabbare än förra året visade det sig. Det hela kändes bra och jag tror att jag plockade mest placeringar i uppförsbackarna där jag försökte trycka på lite extra. Vid varvningen ut på loop 2 låg jag i en liten grupp med bl a Fredrik Winberg som jag känner sedan tidigare, och det visade sig att vi skulle slå följe resten av tävlingen. Langningen gick bra och vi rullade ut på loop 2 med humöret på topp. Till och med solen började glänta bakom molnen.

Loop 2 är den snabbaste loopen och här hittar man den lilla del grusväg som finns i loppet. Vi gick med en lite snabbare grupp men ett missöde i en av de många lervällingar vi passerade tvingade mig till ett stopp och vi tappade den gruppen tyvärr. Jag och Fredrik växeldrog sedan på grusvägarna för att kunna hålla farten uppe i jakten på att försöka hitta tillbaka till den gruppen men vi lyckades aldrig. På bara ett nafs så var det sedan dags för varvning nummer två och ut på loop 3 för att runda av det hela. Nu hade vädret hunnit blivit riktigt skapligt och det kändes nästan som att stigarna började torka upp. Jag började känna mig lite sliten och Fredrik gick ifrån mig med en tredje cyklist men jag lyckades efter några kilometer sega mig ikapp och gå om. Loop 3 är den mest tekniska av de alla, typiskt att de ska spara den till sist. Här hade jag ett minne från förra året att det var riktigt tungt och jobbigt men i år flöt det på bra. Jag hade ett jämt tempo och lyckades klara mig från några incidenter och höll den lilla gruppen bakom mig ända fram mot målområdet. På målrakan kommer sedan Fredrik flygande om mig och jag försöker gå med i spurten men hann förstås inte få upp farten på den korta biten så landade en sekund efter.

karlstad xc

Snyggaste medaljen…

Trött, lerig och blöt men nöjd över att ha slagit min tid från förra året trots detta väder tog jag emot säsongens snyggaste medalj. Lite småprat, bullar och saft hanns med innan jag ställde mig i kön till cykeltvätten, det gick knappt att urskilja vilken cykel jag hade, så skitig var den. Efter en snabb avspolning var det dags för min tvagning, välbehövligt då det såg ut som jag rullat mig i lera.

Trots vädret så var det en grymt trevlig dag, det kan liksom inte bli fel med ett sådant här arrangemang och en sådan bana. Jag rekommenderar verkligen alla som inte testat detta lopp att göra det. Det ligger också väldigt bra i tiden då det lugnat sig med alla andra tävlingar, det krockade egentligen bara Bergslagsloppet men det gick dagen efter. Detta är nog den enda tävlingen jag inte kommer missa under kommande tävlingssäsonger, så bra är det. Nu blir det lugnare framöver, alla inplanerade tävlingar är avklarade men jag hoppas på någon mer spontantävling, typ Sixtenloppet, innan grundträningen inför nästa år drar igång i oktober/november. Kan du rekommendera någon bra tävling som går här i krokarna?

Tack till Mia Pellas för foto