Hej!

I skuggan av Långloppscupen och de andra långloppen så är det lätt att glömma bort att det faktiskt tävlas hela tiden runtom i hela landet, tävlingar som inte marknadsförs och promotas lika hårt som de andra.

Just en sån tävling testade jag ju förra helgen, Sixtenloppet. Och som du kan läsa här  så var det ju en fantastiskt rolig tävling med ett annorlunda och spännande upplägg.

Denna helg testade jag sista deltävlingen i Sörmlandserien. Tävlingen, eller träningstävlingen, som det faktiskt är anordnades denna gång av Strängnäs CK. Banan var rejält teknisk med mycket rötter och sten, vilket försvårades ännu mer eftersom det regnade. Vi körde 6 varv på en 2.5 km lång bana vilket är kul då man i stort sett alltid har publikkontakt. Jag hade en riktigt trevlig dag i de sörmländska skogarna och tackar Strängnäs CK för ett bra arrangemang.

Vad är då Sörmlandsserien? Den är tänkt att vara ett sätt att få barn och ungdomar att på ett lugnt och odramatiskt sätt få prova på en lite mer tävlingsliknande aktivitet inför sin ”riktiga” tävlingsdebut. Men vuxna får naturligtvis också vara med och kivas på dessa tidsträningar och det finns alltid en Herr Sport och en Dam Sport-klass att köra sig trött i.

Det som är så fantastiskt med dessa “tävlingar” är att banorna oftast är av yppersta klass, här pratar vi riktig XCO med tuffa banor som körs i flera varv. Dessutom så är motståndigt väldigt varierat, från elitåkare till vanliga motionärer, vilket gör att du får testa dig mot riktigt duktiga cyklister samtidigt som du slipper oroa dig för att komma sist.

Dessa serier anordnas i de flesta av våra län, och det är klubbarna i respektive län som turas om att anordna dem. Det förkommer både MTB, landsväg och tempo för att främja samtliga discipliner. Tävlingarna är också avgiftsfria, det bjuds på korv och stämningen är alltid på topp. Jag kommer definitivt testa fler av dessa tävlingar framöver och rekommenderar dig också att göra det om du inte redan gjort det.

Fastnade på bild igen, tack för det Jan Andersson

img_5393 img_5882 img_5392