hjulsjö mtb

Gokväll vänner!

Hoppas ni har haft en bra vecka och en bra start på helgen. Veckan har för mig varit lugn rent träningsmässigt då jag varit på resande fot med jobbet. Men ett intervallpass i tisdags lyckades jag klämma in i alla fall.

Eftersom jag är gräsänkling denna helg och dessutom barnfri hade jag sedan tidigare tänkt mig nån form av träningstripp idag. Och efter lite sökande ställde jag siktet på Hjulsjö i morse. Hjulsjö är ett av 8 mountainbikeområden i Bergslagen Cycling, ett av Sveriges ledtätaste och största cykelområde i Sverige. Utöver Hjulsjö hittar du också välkända Ånnaboda utanför Örebro, Pershyttan, Lindesberg och Kumla m.m. Ånnaboda och Pershyttan har jag besökt tidigare, och Ånnaboda anordnar ju dessutom Bergslagsloppet som flera av er säkert cyklat.

Men idag styrde jag alltså kosan mot Hjulsjö utanför Hällefors eftersom jag hört mycket gott om det området. För mig är det lite mer än en timmes bilfärd dit så helt överkomligt för en dagstur. Väl i Hjulsjö letade jag upp kyrkan som jag visste är utgångspunkt för alla lederna. Här hittar man ett fantastiskt litet café med cykeluthyrning (caféet var bemannat idag fram till 17), dusch och cykeltvätt. Och alldeles intill caféet finns en teknikbana med doserade kurvor, pumptrack, och drop.

Området bjuder på 9 leder av skiftande karaktär och längd. Jag hade siktet inställt på att testa de 3 röda lederna samt de 2 svarta. I vanlig ordning är då svart de svåraste och röd någon form av medelsvår. Det finns tydlig information kring de olika lederna vid centralen och alla lederna startar och stoppar vid samma plats.

hjulsjö mtb

hjulsjö mtb

Jag började med Mullåsen Röd 1 som är ca 12 km lång. Den började med en kort transport på grus innan den vek av in i den trollska skogen. Här bjudas man på fantastisk singeltrack som aldrig verkar ta slut. Den slingrande leden går mestadels på sandig jord vilket gör att det är torrt och fint. Det var precis som att cykla i Rörbäcksnäs för er som varit där. Leden letar sig fram genom den glesa och kuperade barrskogen, sällan speciellt tekniskt utan här går det att hålla hög fart. Det enda du behöver passa är så att du inte slår i styret för det är smalt mellan träden på vissa ställen. Med väldigt mycket stig och väldigt lite transport på grus är det här verkligen en kanonrunda.

hjulsjö mtb

Väl tillbaka på centret ger jag mig ut på Bredsjö Röd 6 som börjar med någon kilometer transport på asfalt. Här möts man av en helt annan typ av led. Här är det betydligt mer grus och större stigar. Man passerar ett mysigt ostcafé på vägen, där jag faktiskt var tvungen att stanna och fråga efter vägen då jag inte kunde hitta några markeringar. Lite konstigt då det annars är väldigt bra markerat på samtliga leder. Här var det också annat underlag, inte den sandiga jorden som tidigare utan mer traditionell skogsmark vilket betydde att det var betydligt blötare i spåret. Denna led var inte alls lika rolig som Mullsjö men bjöd ändå på riktigt fin singeltrack bitvis. Men lite för mycket grus för min smak.

Efter Bredsjö var det dags för de svarta lederna Hjulsjö 8 och Smedjan 5. De är lite kortare än de röda, 5 och 7 km men bjuder på lite tuffare cykling. Inte  jättesvårt tekniskt, som de svarta lederna i Högbo till exempel, men istället rätt lagom så att nog de flesta klarar av dem. Det som gör att de är tuffare är också stigningarna som är betydligt brantare än på de andra lederna. Här får man också sitt lystmäte stillat om man gillar smala, slingriga stigar. Här gäller det att hålla blicken långt fram så att man inte missar de snabba kurvorna.

Som en avslutning på dagen testade jag också Hjulsjö Röd 9, ca 11 km, en led som är väldigt lik och som delvis också går på Mullåsen. Precis som den tidigare är det här verkligen också ett skolboksexempel på en perfekt led. Flowig och snabb utan några större tekniska svårigheter. Dessa stigar skulle jag kunna cykla om och om igen, i alla evighet.

hjulsjö mtb

Teknikbanan

Färdigcyklad tog jag några vändor i teknikbanan innan det var dags för cykeltvätt. Fantastiskt att det finns den möjligheten. Med ca 55 km cyklade kan jag bara konstatera att detta är ett suveränt cykelområde. Nu har jag inte testat de gröna och blå lederna men de röda och svarta bjöd på högklassig cykling. Och då de lättare lederna bjuder på lite längre distanser kan man ju skrapa ihop riktigt fina pass här uppe.

Så min rekommendation är att du testar Hjulsjö om du har vägarna förbi eller inte bor alltför långt därifrån. Jag kommer i alla fall komma tillbaka hit igen för detta vill jag uppleva igen.